onsdag 6. juli 2011

Du er på ferie, er sulten og ivrer etter å nyte herlig mat uten å blakke deg helt. Hva gjør du? La deg aldri lure av innkastere, ei heller strømmene av turister som holder stø kurs mot den populære restaurantgata. Turistinformasjonen er heller ikke alltid nøytrale i sine anbefalinger. - Spør heller de lokale! Stopp en person på gata som ser ut til å ha samme smak og stil som deg, eller gå inn i favorittbutikken din og  spør en i betjeningen - det pleier å fungere strålende! - Om ikke, la deg lede av intuisjonen - sett deg aldri ned på et sted som gir deg en dårlig magefølelse; den stemmer som regel.

I dag vil jeg gi dere mine ti beste tips om restauranter i ulike deler av Spania. Mine restauranttips er basert på helhetsopplevelsen av maten, prisen, betjeningen og stemningen.10. plass: 100 MONTADITOS, i de fleste spanske byer (spesielt der turistene vanker).

En sjarmerende, spansk tapaskjede som serverer 100 (ja hundre!) ulike bocadillos; eller baguetter som vi sier på norsk. Hver av dem koster fra 1-2 Euro, bortsett fra på onsdager da det er euromania - alle bocadillos til 1 Euro! De er ikke så store, men bestiller du tre, blir du god og mett. Denne kjeden finnes i de aller fleste spanske byer og er et rimelig og smakfullt alternativ til de vanlige lunsjstedene. Og det beste av alt for dere øldrikkere; en mugge koster ALLTID 1 Euro!


9. plass: LECHUGA, Málaga.

Lechuga serverer tapas med ny vri og henter inspirasjon fra alle verdenshjørner. Stemningen er avslappende, betjeningen hyggelig og maten nydelig prensentert. Et "must" å besøke når du er i Málaga! 


8. plass: LA GANSA, El Puerto de Santa María.

Spanjoler er generelt dårlige på å skape en intim, dunkel stemning i sine restauranter, men eieren av La Gansa har dempet belysningen og satt stearinlys på alle bord. Maten kan nytes inne i restauranten eller under en stjerneklar himmel i den søte, liten patioen. La Ganza lager italienskinspirert mat for spanske ganer og det med stort hell. Uansett om du velger å spise den herlige carpaccioen eller en av de deilige pastarettene, er Sangria de Cava (Sangria av Cava) obligatorisk å  smake på her.


7.plass: LOS COLONIALES, Sevilla.

En ekte tapasrestaurant der du kan spise alt det herlige det spanske kjøkkenet har å by på - og det for en slikk og ingenting! Både maten og stedet er autentisk. Maten presenteres på den tradisjonelle måten og de andalusiske flisene er limt høyt oppå veggene. Spanjolene er høylytte og kaster serviettene rett på gulvet. Herlig stemning! Anbefaler "Solomillo al whisky".6. plass: JALASAN, Valencía.

Virkelig en av mine favorittrestauranter! Her serveres den beste koreanske maten jeg har smakt! Når jeg sitter her og spiser tenker jeg: "Hvorfor i all verden finnes det ikke en eneste restaurant i Norge som bare serverer koreansk mat?" - virkelig en business-idé! Foruten den tradisjonelle retten "Bulgogi", må "Samkiopsal Bokum" prøves. De har også helt fantastisk sjømat.


5.plass: LONJA DE TAPAS, Barcelona.

Er du ute etter ekte spansk tapas med moderne vri, er det hit du skal gå. Maten smaker fortreffelig i tillegg til at den presenteres så flott at tunga løper i vann! Prøv salchicha cátalana, gjerne med en herlig Cava til!


4. plass: TAPAS PÅ ARABISK, Arcos de la Frontera.

I fjor sommer fant vi en herlig tapasreataurant i en liten, hvit landsby oppe i de andalusiske fjellene. Den serverer arabiskinspirert mat, mye tapas. En herlig eier og autentisk stemning i lokalet. Det er virkelig et "must" å ta turen innom Arcos de la Frontera, både når det gjelder denne reatauranten, den intime stemningen i byen og utsikten. Restauranten ligger på høyre siden av veien når du går opp mot sentrum av byen. Du ser den ikke fra veien, så spør de lokale, de guider deg.


3. plass: VINO MIO, Málaga.

Hit går de unge-voksne spanjolene når de skal kose seg! Lokalet er flott dekorert og gir en intim stemning. Deres pasjon er det internasjonale kjøkken og her kan du finne mat fra alle verdenshjørner; eksotisk og tradisjonelt presentert på de lekreste måter. Anbefaler Salaten "Ensalada Vino Mio" - utrolig hva ingrediensene søtt og salt gjør med hverandre!

2. plass: MESON DEL ASADOR, El Puerto de Santa María.

Meson del Asador er en ekte, spank restaurant der serranoskinkene henger på veggen og vinen står sirlig plassert på hyllene. Her serverer de den mest utsøkte grillmaten jeg har smakt! Kjøttet er så mørt at det nærmest smelter på tungen og det er nesten synd å bestille kjøtt med saus, selv om de også smaker veldig godt. Her får du store porsjoner servert på brune, autentiske keramikktallerkner. Foruten indrefiléten, anbefaler jeg grillspydene; de er både lekre og se på og gode på smak. Om du velger å spise i baren, kan du få tapas. De koster bare 2,40 Euro stykk og tre er i allefall nok for meg! 


1. plass: LAMBRUSCERÍA, Valencía.

Lambrusceria er en av Spanias mest romantiske restauranter. Her sitter man intimt rundt brunbeisede bord i heltre med blafrende lys på alle kanter. Lambrusceria serverer intalienskinspirert mat og råvarene er alltid ferske. Her finnes det ingen meny, men du får foreslått noen menyer du kan velge mellom. Vanligvis består måltidet av fire til fem retter - den ene mer utsøkt enn den andre. I tillegg til at de serverer himmelsk prosecco, er selvfølgelig Lambrusco en selvskreven vin denne kvelden. Om du legger igjen 30 Euro her har du virkelig kosa deg! Restauranten oppfyller alle mine krav; et festmåltid for lommeboka, ganen og sjelen!

   

1 kommentar:

  1. Jeg fikk jo bare så lyst å reise til Spania (har egentlig hatt lyst til det lenge...)

    Ha en fin ferie
    Klem

    SvarSlett